2015/12/18

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΥ (+14-5-1950)


Έπειτα από 65 χρόνια από την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών αγίου Ματθαίου, η μνήμη του και η παρουσία του παραμένει για τους Ορθοδόξους εναργής. Το πλήρωμα της Εκκλησίας Γ.Ο.Χ. Ελλάδος, ποιμένες και ποιμενόμενοι, κληρικοί, μοναχοί και λαϊκοί είναι απολύτως βέβαιοι περί της αγιότητος του Αγίου αυτού ανδρός, βεβαιότητα η οποία και έχει ενισχυθεί από πολλά σημεία και θαύματα για τα οποία πανελληνίως υπάρχουν έγκυρες και ασφαλείς μαρτυρίες σε ορθοδόξους και μη. Τα θαύματα και σημεία του αγίου Πατρός Ματθαίου Καρπαθάκη, σε συνδυασμό με την προσφορά του στον αγώνα της Γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας και στην διαμόρφωση, διατύπωση και διάδοση της ορθοδόξου ομολογίας- εκκλησιολογίας και την εξασφάλιση της γνησίας και ακωλύτου αποστολικής διαδοχής, δια των ιστορικών χειροτονιών Επισκόπων, το έτος 1948, ως επιβεβαιωμένα και μαρτυρημένα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο αγωνοθέτης Χριστός ενέκρινε και επιβράβευσε τους αγώνες του μακαρίου Πατρός. Τον ελέησε με ειδικά χαρίσματα που δίνει μόνο στους Αγίους του, όπως την διόραση, την προόραση, την προφητεία, την θαυματουργία και την μυροβλησία. Διά τούτο και η αγιότητα του αναγνωρίζεται απ’ αρχής από το πλήρωμα της Εκκλησίας Γ.Ο.Χ. Ελλάδος εντός του πνευματικού χώρου της οποίας αναδείχτηκε, αλλά και εκτός αυτού.

Η μνήμη του Αγίου Πατρός Ματθαίου τιμάται ιδιαιτέρως στην Ιερά γυναικεία κοινοβιακή Μονή Αγίας Παρασκευής στα Μύτικα Χαλκίδας, όπου βρήκε καταφύγιο η υπό την Οσιοτάτη Καθηγουμένη Γερόντισσα Βενερία εκδιωχθείσα Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Παναγίας Πευκοβουνογιατρίσσης Κερατέας Αττικής υπό των αιρετικών και σχισματικών νεοεικονομάχων Ανδρεϊκών.

Η εφετινή πανήγυρη τιμήθηκε με ιδιαίτερη κατάνυξη και ευλάβεια, ιερουργούντος του Πανοσιοτάτου Ιερομονάχου π. Βησσαρίωνος, αδελφού της Ιεράς Μονής Οσίων Αγιορειτών Πατέρων Πανάκτου Βοιωτίας, με την συμμετοχή πλήθους Ορθοδόξων οι οποίοι ευλαβούνται την μνήμη του σύγχρονου ομολογητή. Κατ’ αυτήν εκτέθηκαν σε προσκύνηση απότμημα των ιερών λειψάνων του, άμφια και ανθοστολισμένη αγία του εικόνα. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας εψάλησαν τα εγκώμια αυτού ενώ ο π. Βησσαρίων διά του ωμοφορίου του ευλόγησε τους παρισταμένους πιστούς.  

ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Γ.Ο.Χ. ΚΥΠΡΟΥ


Κατά την Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Πανυπερευλογημένης Θεοτόκου Μαρίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Ιάκωβος, ως Τοποτηρητής Κύπρου, επισκέφτηκε την μαρτυρική μεγαλόνησο. Στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Γαλακτοτροφούσης Κύπρου τελέστηκε πανηγυρικώς η Θεία Λειτουργία υπό του Ιεράρχου, συμπροσευχομένων, όπως διακρίνεται στην φωτογραφία, της Αδελφότητας της Μονής και πλήθους Ορθοδόξων αδελφών μας Κυπρίων, τμήμα των οποίων φωτογραφήθηκε με το Δέσποτα.  

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟ ΠΕΤΑΛΙΔΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ



Την 29η Αυγούστου, Εορτή της Αποτομής της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου, πανηγύρισε η ομώνυμη Ιερά Μονή στο Πεταλίδι Μεσσηνίας. Αφ’ εσπέρας εψάλη ο πανηγυρικός Εσπερινός υπό των Πατέρων της Ιεράς Μονής Παναγουλάκη και το πρωί της κυριώνυμης ημέρας τελέστηκε ο εόρτιος Όρθρος με μετά αρτοκλασίας και η Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Ιακώβου, βοηθούμενου υπό του Ιεροδιακόνου π. Χριστοφόρου, παρουσία της ηγουμένης της Ιεράς Μονής, Αικατερίνης Μοναχής, και με συμμετοχή πλήθους πιστών από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας. 

Η Ιερά Μονή ιδρύθηκε το 1927 από την Μοναχή Μυροφόρα Στεφανάκου (η οποία έζησε ασκητικά σε αυτή 50 περίπου έτη), επάνω σε θεμέλια αρχαίας Μονής. Μάλιστα της είχε εμφανισθεί στον ύπνο μία μαυροφόρα γυναίκα και της είχε πει: «Σοφία (το κοσμικό της όνομα), βλέπεις εδώ; Είναι ο Άγιος Ιωάννης. Να σκάψεις και θα βρεις την Αγία του Τράπεζα». Όπως και πράγματι έγινε. 

Η Γερόντισσα Μυροφόρα κοιμήθηκε οσιακώς το 1976 και έκτοτε την διακυβέρνηση της Ιεράς Μονής ανέλαβε η Μοναχή Αικατερίνη η οποία αγωνίστηκε και αγωνίζεται με πολλούς κόπους και με προσωπικό αγώνα για την συντήρηση και την εύρυθμη λειτουργία της. 

Ευχόμαστε ο Τίμιος Πρόδρομος να στηρίζει την Γερόντισσα Αικατερίνη και τη Συνοδεία της στο δύσκολο έργο, στερεωμένες στην Γνήσια Ορθοδοξία, και να διαφυλάττει την Ιερά Μονή του από ορατούς και αοράτους εχθρούς.


Ο αοίδιμος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κυρός Γρηγόριος προεξάρχων σε πανήγυρη της Μονής. Για πολλά χρόνια, στην παραλία πλησίον του Μοναστηρίου, στο Πεταλίδι τελούνταν η ρίψη του Τιμίου Σταυρού κατά την εορτή των Θεοφανείων από τον άγιο Ιεράρχη.