2013/07/13

Εκκλησιαστικές Ειδήσεις

Η Πανήγυρις της Ιεράς Ανδρώας Κοινοβιακής Μονής Οσίων Αγιορειτών Πατέρων Βοιωτίας

Μετά πάσης επισημότητος και ολονυκτίου αγρυπνίας, την Β' Κυριακήν του Ματθαίου (24η Ιουνίου) ετιμήθη η σύναξις πάντων των εν Αγίω Όρει Άθω διαλαμψάντων Οσίων Πατέρων, εις την ομώνυμον Ανδρώαν Κοινοβιακήν Μονήν των Οσίων εις Πάνακτον Θηβών Βοιωτίας. Περι ώραν δευτέραν βυζαντινήν (10:30 μμ) το εσπέρας του Σαββάτου   ήρξατο η πανηγυρική Ιερά Αγρυπνία, συμφώνα με την Αγιορειτική τάξη και παράδοση το τυπικό της οποίας τηρείται στην Μονή, η οποία επερατώθη περί 12:30 μμ. της κυριωνύμου ημέρας.
   Της δεκατετραώρου ολονυκτίου πανηγύρεως προεξήρχεν ο Γέρων και Καθηγούμενος της Μονής Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Γ.Ο.Χ. Θηβών και Λεβαδείας και Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου κ.κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος υπό των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων Φθιώτιδος κ. Ιγνατίου, Αττικής και Μεγαρίδος κ. Κοσμά και Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Φιλοθέου βοηθούμενοι υπό των Παν/των Ιερομονάχων π.Ευθυμίου, π. Βησσαρίωνος και του Ιεροδιακόνου π. Χρυσοστόμου (Αδελφών της Μονής). Προσήλθεν πλήθος ανδρών μόνον  (λόγω του αβάτου δια τας γυναίκας) και τους οποίους η αδελφότης της Μονής εφιλοξένησεν αβραμιαίως. Ετέθησαν εις προσκύνησίν Ιερά Λείψανα των Οσίων Αγιορειτών Πατέρων :Πέτρου του Αθωνίτου, Κοσμά του Πρώτου, Ευθυμίου του Ιβηροσκητιώτου, Ευδοκίμου του Βατοπαιδινού και Ευθυμίου του Νέου του Αγιοπαυλίτου. Κατά την πολύωρον Ιεράν Αγρυπνίαν το δεξιόν αναλόγιον επλαισίωσαν ο Παν/τος Ιερομόναχος π. Αυγουστίνος (τον οποίον η αδελφότης της Μονής τον ευχαριστεί θερμώς) μετά του βυζαντινού χορού των πατέρων της Μονής, το δέ αριστερόν αναλόγιον λαϊκοί Ιεροψάλται, οι ευλαβέστατοι αδερφοί: Δημήτριος Λαμπριανίδης εκ Θεσσαλονίκης, ο Νικόλαος Ατματσίδης εκ Κερατέας και ο φοιτητής παιδαγωγικης εκ Τρικάλων Ευστάθιος Τσουμάνης.  Τον θείον Λόγον μετά την ανάγνωσιν του Ιερου Ευαγγέλιου κατά την Θείαν Λειτουργίαν εκύρηξεν ο Σεβασμιώτατος Αττικής κ. Κοσμάς ενώ κατά την ώραν του κοινωνικού ομίλησεν ο Σεβασμιώτατος Θηβών κ. Χρυσόστομος  ομιλήσας περί των Οσίων Αγιορειτών Πατέρων και γενικώς περί του ορθοδόξου Μοναχισμού.
   Μετά το πέρας της Ιεράς Αγρυπνίας παρετέθη εις άπαντας τους πιστούς και εορταστική τράπεζα υπό των Πατέρων της Ιεράς Μονής, κατά δε το τέλος αυτής εψάλη, το «Άξιον εστί...», προς τιμήν της εφόρου και προστάτιδος της Αθωνικής μοναστικής πολιτείας και το απολυτίκιον των εορταζομένων Αγίων .
  Η Ιερά Κοινοβιακή Μονή των Οσίων Αγιορειτών Πατέρων έχει ταχείαν πνευματικήν πρόοδον και αποτελει φάρον Ορθοδοξίας διά την κεντρικήν Ελλάδαν και καύχημα της Εκκλησίας μας.












Άλλες Ειδήσεις

   Από την πανηγύριν του Ιερού ενοριακού Ναού Αγίας Τριάδος εις Άνω Κώμη Κοζάνης.Της πανηγύρεως προεξήρχεν ο Τοποτηρητής Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Ιγνάτιος βοηθούμενος υπό του Παν/του Ιερομονάχου π.Θεοφυλάκτου.Εις την εορτήν συμμετείχε πλήθος Ορθοδόξων πιστών από την ακριτική δυτική Μακεδονία. 




Στιγμιότυπα από την εορτή του Ιερού παρεκκλησίου των Αγίων Πάντων της Ιεράς Μονής Παναγίας Γοργοϋπηκόου εις Γοργοπόταμν Φθιώτιδος.Των Ιερών Ακολουθιών προεξήρχε  οικείος Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος.




Την Δευτέραν του Αγίου Πνεύματος εόρτασε το ιστορικόν παρεκκλήσιον της Αγίας Τριάδος εις Μαγούλαν Αττικής.Ιερούργησε ο Ιερομόναχος π. Ευθύμιος, ενώ μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος, τη συμμετοχη πλήθους Ορθοδόξων πιστών από την ευρύτερη περιοχή του Θριασίου πεδίου, Μεγαρίδος, Κορινθίας και Αθηνών.





Στιγμιότυπο από την εορτή των Αγίων Αποστόλων στην Ιερά Μητρόπολη Αττικής και Μεγαρίδος .Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο οικείος Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, συμμετέχοντος πλήθους πιστών.