2013/02/16

Ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Ιωάννης


Κατά κόσμον Χαράλαμπος Μπαλτσάκης, γεννήθηκε το 1908 στη Φτέρη Σπερχειάδος, στην ευλαβέστατη οικογένεια του Ευαγγέλου και της Σταυρούλας Μπαλτσάκη, οι οποίοι ακούοντες τον λόγο του Κυρίου, «όστις θέλει οπίσω μου ελθείν απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι», ασπάσθηκαν τον μοναχικό βίο μαζί με πέντε από τα έξη παιδιά τους και οι μεν άνδρες μόνασαν στην Ι. Μ. Μεταμορφώσεως Σωτήρος Κουβαρά (ο πατέρας Ευάγγελος ως μοναχός Ευθύμιος και οι γιοί του Βασίλειος ως μοναχός Ισαάκιος, Χαράλαμπος ως μοναχός Ιωάννης – έπειτα Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, Ιωάννης ως μοναχός Βησσαρίων – έπειτα Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών, Δημήτριος ως μοναχός Φίλιππος Αγιορείτης και Αθανάσιος ως Αβράμιος - έπειτα Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας) και η μητέρα Ευαγγελία στην Ι. Μ. Παναγίας Κερατέας ως μοναχή Σοφία. 
Ο έπειτα Επίσκοπος Ιωάννης διακρίθηκε στη μονή της μετανοίας του για την ταπείνωσή του, την ολοπρόθυμο υπακοή, την πνευματικότητα και την ασκητικότητα. Για τον λόγο αυτό το έτος 1947 δέχθηκε την Ιερωσύνη δια των τιμίων χειρών του Αγίου Γέροντός του Επισκόπου Βρεσθένης Ματθαίου Α’ (έπειτα Αρχιεπισκόπου, + 1950).
Το έτος 1952, κατά την δεύτερη ανασυγκρότηση της Ιεράς Συνόδου, ο Ιερομόναχος Ιωάννης μετά από 5ετή ιερατική διακονία και εφημερία σε πολλές ανά την Ελλάδα ενορίες, εξελέγη Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας και χειροτονήθηκε την 3η Μαΐου του ιδίου έτους από τον τότε Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Δημήτριου και άλλους Αρχιερείς.
Ποίμανε την επαρχία του (ν. Βοιωτίας) με έδρα τον ιστορικό ναό των Αγίων Ταξιαρχών Θήβας, ιερουργών, κηρύττων, εξομολογών και κατηχών διαρκώς το ποίμνιό του. Ειρηνικώτατος και ευσεβέστατος, υπέμεινε τα πάντα χάριν του ποιμνίου του, αντιμετώπιζε με υπομονή τις θλίψεις και τούς πειρασμούς προσηλωμένος στην προσευχή, την νηστεία και την μελέτη της Αγίας Γραφής και των έργων των Πατέρων της Εκκλησίας.
Κοιμήθηκε ειρηνικά την Ε’ Κυριακή των Νηστειών, 6η Απριλίου 1964 και ενταφιάστηκε στο Κοιμητήριο των Αρχιερέων της Ι. Μ. Παναγίας Κερατέας, όπου το Παρεκκλήσιο του Αγ. Μόδεστου. Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στην Ι. Μ. Παναγίας προεξάρχοντος του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αγαθαγγέλου, συμπαραστατουμένου υπό των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων πρώην Πατρών Ανδρέου, Κορινθίας Καλλίστου, Τρίκκης Βησσαρίωνος και Αττικής Μελετίου και 21 Ιερέων και Διακόνων. Τον επιτάφιο λόγο εξεφώνησε ο Πρωτοσύγκελλος Πρωθιερεύς Ευγένιος Τόμπρος.
Οι αυτάδελφοι Επίσκοποι Θηβών και Λεβαδείας Ιωάννης και Τρίκκης και Σταγών Βησσαρίων, το έτος 1953.

1955, Εσπερινός της Αγάπης στην Ι. Μ. Παναγίας Κερατέας. Προ της πύλης του παρθενώνος της Μονής διακρίνονται (από τα αριστερά) ο Ιερομόναχος Γρηγόριος Ρούσσης, μη αναγνωρίσιμος κληρικός και ο Ιερομόναχος Κάλλιστος, ο Ιεροδιάκονος Ταράσιος Καραγκούνης, οι Αρχιερείς Θεσσαλονίκης Δημήτριος, πρώην Πατρών  Ανδρέας, Τρίκκης Βησσαρίων, Θηβών Ιωάννης και Βρεσθένης Ματθαίος Β' και ο Ιεροδιάκονος Γαλακτίων Γκαμίλης.

Ο μακαριστός Επίσκοπος Ιωάννης στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας του έτους 1958. Καθήμενοι διακρίνονται από τα αριστερά οι Αρχιερείς πρώην Πατρών Ανδρέας, Κορινθίας Κάλλιστος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Αγαθάγγελος και Βρεσθένης Ματθαίος Β'. Όρθιοι διακρίνονται από τα αριστερά οι Αρχιερείς Θεσσαλονίκης Δημήτριος, Θηβών Ιωάννης και  Μεσσηνίας Γρηγόριος, ο Πρωθιερεύς Ευγένιος Τόμπρος και οι Αρχιερείς Αττικής Μελέτιος και Τρίκκης Βησσαρίων.

1964, Αφορισμός του Χιλιασμού (Ι. Ν. Αγίας Τριάδος Κ. Ηλιουπόλεως Αθηνών. Από τα αριστερά διακρίνονται  ο Ιερομόναχος Ταράσιος Καραγκούνης και οι Αρχιερείς Τρίκκης Βησσαρίων, Κορινθίας Κάλλιστος, πρώην Πατρών Ανδρέας, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Αγαθάγγελος (αναγινώσκων τον αφορισμό), Θηβών Ιωάννης, Αττικής Μελέτιος και Μεσσηνίας Γρηγόριος. Αριστερά του Αρχιεπισκόπου ο Πρωθιερεύς Ευγένιος Τόμπρος.

 Ο σεπτός νεκρός επί θρόνου και πίσω καθήμενοι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Αγαθάγγελος καί ο πρώην  Πατρών Ανδρέας.