2012/01/03

ΟΣΙΑΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΗΜΩΝ ΑΓΩΝΟΣ

Eλεήμων Μοναχή Σαλώμη της Λάρισας (+1978)


Η μοναχή Σαλώμη ήταν πιστή ορθόδοξη χριστιανή, έγγαμη με κάποιο ευσεβή Χριστιανό, γεωργό και κατοικούσαν σε κάποιο μικρό χωρίο στην περιφέρεια του Τυρνάβου Λαρίσης. Παιδιά δεν απέκτησε η ευσεβής γυναίκα αλλά έζησε εν Χριστώ εργαζόμενη υπέρμετρα με το σύζυγο της την αρετή της ακτημοσύνης. Το σπίτι της ήταν ευλογημένο με τον υλικό πλούτο αλλά η αδελφή Σαλώμη τον μετέτρεψε σε πνευματικό αφού ανακούφισε πλήθος ανθρώπων που είχαν ανάγκη.
Προς το τέλος της επίγειας ζωής της έλαβε το Αγγελικό σχήμα με το όνομα Σαλώμη στο Ιερό γυναικείο Ησυχαστήριο Ευαγγελίστριας Ραψάνης Λάρισας, όπου παρέμεινε μέχρι την κοίμηση της, εξασκούμενη στην αδιάλειπτο προσευχή. Κοιμήθηκε εν Κυρίω το 1978 και ενταφιάσθηκε στο Ησυχαστήριο. Η αγιότητα της ευλογημένης ψυχής, της στολισμένης με την αληθινή ελεημοσύνη και την αδιάλειπτη προσευχή, προσμαρτυρήθηκε με τη θεοσημεία κατά την ανακομιδή των Λειψάνων της, τα οποία μυρόβλησαν και η ευωδία του πλημύρισε την γύρω περιοχή, σε απόσταση δεκάδων μέτρων!


O διά Χριστόν Σαλός Λεόντιος της Σάμου (+1993)


Ο π. Λεόντιος υπήρξε μία ακόμη αγία πνευματική μορφή που στολίζει της Γνήσια Ορθόδοξο Εκκλησία και η μνήμη του, όσους τον γνώρισαν, προκαλεί συναισθήματα ευλάβειας. Ο κατά κόσμον Λεωνίδας Μαυροθαλασσίτης γεννήθηκε στις 29/12/1912 στο Πλάτανο Σάμου, γιος Ιερέα χειροτονήθηκε και ο ίδιος Κληρικός στης Καινοτόμο Εκκλησία του Νέου ημερολογίου. Κατά την Εθνική Αντίσταση ανέπτυξε πλούσια εθνική δράση απέναντι στον Κατακτητή αλλά μόλις ξεκίνησε ο Εμφύλιος Πόλεμος κατέφυγε στα Ιεροσόλυμα ως Αγιοταφίτης Κληρικός.
Μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου επαναπατρίστηκε και εντάχθηκε στην Εκκλησία Γ.Ο.Χ. Ελλάδος υπό τον Ομολογητή Βρεσθένης Ματθαίο διά χειροθεσίας και Ομολογία Πίστεως. Ο Άγιος Πατήρ Ματθαίος τον χειροθέτησε ακόμη Πνευματικό Πατέρα και τον απέστειλε στο Άγιο Όρος όπου διέμενε σε σπήλαιο. Με τους ασκητικούς αγώνες του απέκτησε φήμη μεγάλου πνευματικού. Μετέπειτα ο οσιότατος πατήρ Λεόντιος θα άρει τον Σταυρό του, την εν Χριστώ Σαλότητα, και αναχωρεί για το νησί της Σάμου όπου εγκατωβιούσε σε εξωκκλήσια.
Ξυπόλυτος και ρακένδυτος, εν αυστηρά νηστεία, κήρυττε τον λόγο του Θεού στις πλατείες των χωριών και των πόλεων, ακόμη και στην πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα. Με το Ευαγγέλιο στο χέρι και την εικόνα του Αγίου Παντελεήμονος καυτηρίαζε το ημερολογιακό Σχίσμα, την κοινωνική αδικία (κυρίως όταν προέρχονταν από τους εκάστοτε κοσμικούς άρχοντες) αλλά και μιλούσε σχετικά με εσχατολογικά θέματα.
Κοιμήθηκε εν ειρήνη το 1993 και ενταφιάσθηκε στο χωριό του με τη συμμετοχή λαού από όλη τη Σάμο. Πλειάδα θαυμαστών σημείων αναφέρονται κατά την επίγεια ζωή του και μετά την κοιμήση του από άτομα που τον ζήσανε και αγίασε την ζωή τους ενώ πολλά στοιχεία έχουν δημοσιευθεί σε άρθρα διαφόρων εφημερίδων.